Over ons

Mijn naam is Matthijs Jongepier. Mijn vader Jan Jongepier, een bekende organist en orgeldeskundige, heeft mij van kinds af aan de liefde voor stemmen en musiceren bijgebracht. Urenlang heb ik als kind doorgebracht achter de vleugel en de orgels die ons ouderlijk huis rijk waren. Als tiener heb ik mijn vader vele malen geassisteerd met het stemmen van het Müller orgel in Leeuwarden, waar hij organist was. Hier is de basis gelegd voor mijn huidige vak als pianotechnicus.

Opleidingen

Na een jaar aan het Sweelinck Conservatorium en een studie Biologie aan de VU in Amsterdam ben ik in 1999 uitgekomen bij het vak waar mijn hart ligt, namelijk dat van pianotechnicus.

Van 1999 tot 2001 heb ik de opleiding pianotechniek gevolgd aan het HMCollege in Amsterdam. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Ypma Piano’s in Alkmaar.

Toen ik in 2001 afgestudeerd was, kon ik daar vast in dienst komen. Als pianotechnicus bij Ypma heb ik diverse opleidingen gevolgd bij de Steinway & Sons pianofabriek in Hamburg. Als eerste het Steinway Volontariat (algemene vleugeltechniek), daarna de Steinway Academie (concertvleugelpreparatie). Vanaf 2001 heb ik gewerkt als concertstemmer en technicus in het Piano Technisch Atelier van Ypma Piano’s, later ook als reizend technicus.

Specialisatie

Van 2005 tot 2012 heb ik mij bij Ypma Piano's kunnen specialiseren in (concert)stemmen en mechaniek onderhoud. Ik had in deze periode de verantwoordelijkheid voor het technisch onderhoud van de concertvleugels in concertgebouw De Doelen Rotterdam, Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw ’t IJ Amsterdam, Muziektheater Amsterdam, Muziekcentrum van de Omroepen Hilversum en diverse andere concertzalen en theaters in Nederland. Ook heb ik vele concertpianisten technisch bijgestaan tijdens hun concerten op diverse podia in het land. Daarnaast heb ik stem- en onderhouds­werkzaamheden uitgevoerd aan veel particuliere instrumenten.

Vapushtara Piano Service

Vanaf mei 2012 ben ik zelfstandig aan het werk gegaan als pianostemmer en technicus onder de naam ‘Vapushtara Piano Service’. Door mijn interesse in Oosterse filosofie is het Sanskriet woord ‘Vapushtara’ onder mijn aandacht gekomen, wat ‘allermooiste’ betekent. Dit is altijd mijn uitgangspunt en intentie geweest bij het uitoefenen van mijn vak.

HMCollege

Naast mijn werk als pianotechnicus ben ik van 2006 t/m 2013 als docent verbonden geweest aan de opleiding Pianotechniek op het HMCollege in Amsterdam. Ik gaf les in het stemmen en reguleren van vleugels aan de studenten van het derde jaar (examenjaar).


Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.